112882018年09月30日
科学研究Research
首页  科学研究
海洋-大气相互作用与气候 Ocean-atmosphere interaction and climate
访问:102  日期:2018-02-05 作者:

海洋-大气相互作用与气候——海洋-大气相互作用与气候团队
Ocean-Atmosphere interaction and climate

海洋是气候系统的一个重要组成部分; 海洋的变化决定了地球气候系统低频变化的时间尺度,并影响天气。本团队将在深入理解海洋-大气相互作用动力、热力过程的基础上,揭示海洋对全球(特别是东亚地区)气候变化的影响机制;确定海洋在气候年际,年代际变化中的作用;定量评估海洋对全球变暖的响应及其对气候变化的调控作用;发现可以作为先兆应用到天气预报和气候预测的海洋现象;解决与防灾有密切联系的区域海洋-大气相互作用问题;为国家应对气候变化的决策提供信息。

本团队在2012-2016年主要研究与区域气候有关的海洋,大气以及他们之间的耦合,主要解决的科学问题是:

(1) 海洋会对全球变暖有如何的响应?什么决定了该响应的基本特征?

(2) 海温变暖的空间分布型如何通过海洋-大气相互作用改变气候变化的主模态?对东亚季风有何影响?

Ocean is an important component of the Earth climate system; Ocean variation is determinant about the time scale of low frequency variation in climate variability and affect on the weather. Based on depth understanding dynamics and thermal process of ocean-atmosphere interaction, this group is going to reveal oceans effects on world climate (particularly in the East Asian climate) variability; to determine the role of ocean in the inter-annual and inter-decadal climate variability; to estimate quantitatively the ocean response to globe warming and its modulation role in climate change; to find some phenomenon in ocean, which can be used in weather and climate forecast; to solve a problem about ocean-atmosphere interaction, which is close relation with take precautions against natural calamities; to provide information for government decision analysis at repartee climate change.

During 2013-2016the group is going to study ocean, atmospheric, and coupled dynamics relevant to regional climate changeMajor science questions include

(1) How does ocean respond to global warming, and what determines the response?

(2) How does ocean-atmosphere interaction shape regional patterns of SST warming and changes in major modes of climate variability?  How do spatial variations in SST warming affect monsoon climate over East Asia?